Maandagavond is er bij Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht 45 kilo van de potentieel kankerverwekkende stof tetrafluorethyleen vrijgekomen. Deze stof valt onder de Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en wordt gebruikt in de productie van PFAS. Dit vrijgekomen gewicht is a aanzienlijke hoeveelheid, gezien het feit dat slechts 2 kilo per jaar in het water geloosd mag worden.
Volgens de milieudienst DCMR brak een breekplaat, een beveiliging die leidingen beschermt, waardoor het lek plaatsvond. Het incident vond onder normale omstandigheden plaats in de fabriek. Gelukkig was de emissie van korte duur en volgens toxicoloog Jacob de Boer is de stof snel in de lucht verdund, waardoor de impact beperkt is.
Na het lek werd de betreffende leiding direct buiten gebruik gesteld. Chemours is momenteel bezig met het onderzoeken van de oorzaak van de breuk en heeft de gebroken plaat al vervangen. DCMR houdt toezicht en verwacht voor dinsdagmiddag 15.00 uur een update over het lopende onderzoek en de huidige situatie.
Tetrafluorethyleen is een synthetische chemische stof die schadelijk is voor zowel mens als milieu. Als onderdeel van PFAS, vallen stoffen zoals deze onder strikte regelgeving. Eind vorig jaar werd bepaald dat bedrijven die PFAS uitstoten verplicht zijn plannen te maken om deze uitstoot te verminderen.